Tangons historia

Tango är en rolig dansform och har en rik historia. Den kommer från början från den argentinska staden Buenos Aires och har sedan den uppfanns dansats av mängder av olika människor världen över.

Tangon utvecklades vid Rio de la Plata

Signifikativt för tango är de skarpa rörelserna och de vackra kläderna som är inspirerade av tjurfäktningens matadorer. Dansstilen utvecklades i Montevideos och Buenos Aires immigrantkvarter mot slutet av 1800-talet. Tangon spreds sen till Paris och resten av Europa på 1920-talet. I Finland har tangon satt ett särskilt stort avtryck och den finska tangon är väldigt populär där. I dag lever tangon dock nästan endast kvar i övriga länder som en av ballroomdanserna. Alla europeiska varianter som finns på tangon är väldigt annorlunda från den ursprungliga, argentinska tangon som blivit väldigt populär igen de senaste åren. I Sverige dansas det mest argentinsk tango och tiodansens tango.

Männen fick till en början dansa med varandra

Tangon skapades alltså i de fattiga kvarteren som hade låg status vid Rio de la Plata. På den tiden fanns det många immigranter i området och få kvinnor. Därför fick männen träna upp sin dansskicklighet sinsemellan innan de sedan fick en chans att dansa med kvinnor på speciella tangoställen.

”Många män utvecklade där en lika god följarteknik som kvinnorna på milongorna, och erfarna dansare fortsatte att gå till praktikorna ett par timmar varje kväll för att dansa in sig och prova nya steg innan de fortsatte till milongorna för att träffa kvinnor.” Läs mer.

I den ursprungliga tangon avpassas dansen efter vilket tempo och vilken stil tangomusiken spelas i. Spannet går mellan den strikt traditionella tangon och elektrotango.